Клек - место где расту шампиони

Када се говори о развоју одбојке у Србији, незаобилазна је прича о селу Клек код Зрењанина у коме живи нешто више од две хиљаде становника. Од 1995. се ниједно велико такмичење није прошло без представника из овог села. На управо завршеном светском првенству је то био селектор Србије Никола Грбић.

Пре двадесет две године су први пут браћа Никола и Владимир Грбић са осталим освајачима олимпијских медаља у Атланти свечано дочекани у свом родном селу. Од тада траје низ успеха, дочека и славља.

Никола Грбић ниже добре резултате и као селектор, а све је почело овде, на прашњавом терену поред родне куће. То је место где се и данас свакодневно игра одбојка и то је један од разлога што је ово село одбојке.

"Одбојку волим, тренирам је већ осам година и узор ми је Никола Грбић", истиче Михајло Тановић. "Због њега сам почео да играм одбојку."

Тренирају три пута недељно, каже Михајло Мајсторовић:

"У екипи сам техничар и узор ми је Вања Грбић. Када нису тренинзи долазимо на центар да играмо, да се дружимо и понекад нас посећује Вања Грбић."

Село Клек је имало шампиона СФРЈ у мушкој конкуренцији 1972. године. Било је то одбојкашко чудо, али и пелцер за стварање нечега што се зове клечанска школа одбојке.

Тренери који сада уче децу Клека одбојци кажу да селектор Никола Грбић и данас на великој сцени користи неке детаље овдашњег приступа овом спорту.

"Неки мали сегменти клечанске школе одбојке се виде", наглашава Радован Сушић, тренер млађих катргорија ОК Клек. "То је добар пријем одбојкаша. Одбојкаши који играју на позицији примача носе нешто од клечанске школе одбојке. Сваки савет који он нама да, како да радимо са децом, он примењује сам на утакмицама репрезентације."

Да у Клеку ништа није случајно када је одбојци реч, сведочи и успешан развој женске екипе. Девојке Клека су такође у историји биле међу најбољим домаћим клубовима, а ових дана ће другу узастопну сезону почети као суперлигаши.

број коментара 0 пошаљи коментар