Клек - место где расту шампиони

Када се говори о развоју одбојке у Србији, незаобилазна је прича о селу Клек код Зрењанина у коме живи нешто више од две хиљаде становника. Од 1995. се ниједно велико такмичење није прошло без представника из овог села. На управо завршеном светском првенству је то био селектор Србије Никола Грбић.

Пре двадесет две године су први пут браћа Никола и Владимир Грбић са осталим освајачима олимпијских медаља у Атланти свечано дочекани у свом родном селу. Од тада траје низ успеха, дочека и славља.

Никола Грбић ниже добре резултате и као селектор, а све је почело овде, на прашњавом терену поред родне куће. То је место где се и данас свакодневно игра одбојка и то је један од разлога што је ово село одбојке.

"Одбојку волим, тренирам је већ осам година и узор ми је Никола Грбић", истиче Михајло Тановић. "Због њега сам почео да играм одбојку."

Тренирају три пута недељно, каже Михајло Мајсторовић:

"У екипи сам техничар и узор ми је Вања Грбић. Када нису тренинзи долазимо на центар да играмо, да се дружимо и понекад нас посећује Вања Грбић."

Село Клек је имало шампиона СФРЈ у мушкој конкуренцији 1972. године. Било је то одбојкашко чудо, али и пелцер за стварање нечега што се зове клечанска школа одбојке.

Тренери који сада уче децу Клека одбојци кажу да селектор Никола Грбић и данас на великој сцени користи неке детаље овдашњег приступа овом спорту.

"Неки мали сегменти клечанске школе одбојке се виде", наглашава Радован Сушић, тренер млађих катргорија ОК Клек. "То је добар пријем одбојкаша. Одбојкаши који играју на позицији примача носе нешто од клечанске школе одбојке. Сваки савет који он нама да, како да радимо са децом, он примењује сам на утакмицама репрезентације."

Да у Клеку ништа није случајно када је одбојци реч, сведочи и успешан развој женске екипе. Девојке Клека су такође у историји биле међу најбољим домаћим клубовима, а ових дана ће другу узастопну сезону почети као суперлигаши.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се