Двеста хиљада тегли зимнице на Фестивалу у Коцељеви

И слано и слатко и љуто и кисело, све што се од воћа и поврћа може направити представљено је на јубиларном десетом Фестивалу зимнице у Коцељеви. За бројне тегле побринуле су се вредне домаћице тамнавског краја, а за добру куповину бројни гости.

Смедеревац се у коцељевачком крају није гасио од маја. Баште су испоразнили, тегле напунли. За фестивал су домаћице прерадиле преко 50 тона воћа и поврћа.

Славица Митровић припремила је три хиљаде тегла зимнице: "Само паприке прерадили смо две и по тоне."

Уз домаће рецепте, убичајени рад постао је бизнис за педесет четири тамнавске породице.

"Имам 28 производа", каже Тиосава Ђорђић, "све је из моје баште, све сам произвела сама."

Бранка Недељковић је на Фестивалу зимнице понудила нове производе: џем и слатко од феферона.

Према речима Видосавe Мијаиловић из Каменице, ајвар се продаје по 500, слатко 400, печурке по 600 динара.

На 80 ари више од 200.000 тегли и флаша. Уз коцељевачке произвођаче и купце, на Фестивалу су гости из целе Србије. А може се наћи све - од слатког од шљива до грожђа у паприци.

Зимници из родног краја није одолео ни министар унутрашњих послова. За нове тегле стићи ће и нови инвеститори, најавио је Небојша Стефановић:

"Ми ћемо имати нове инвестиције у Коцељеву у виду нових фабрика за прераду воћа, пре свега се разговара са мађарским инвестотором и мислим да је Министарство пољопривреде при крају са тим споразумом."

"Зимница је наш бренд, развијамо село, развијамо привреду, укупан развој општине", истиче Верољуб Матић, председник Скупштине општине Коцељева.

За два дана фестивала Коцељеву посети и више од 10.000 гостију. Многи шпајизи ће ове зиме кажу домаћини, за укућане остати полупразни.

број коментара 0 пошаљи коментар