Костими Јелене Јањатовић - од скице до сцене

Нову сезону крагујевачки Књажевско српски театар почиње премијером тинејџерске представе "Ко нема у вугла, гугла". Костиме је радила Јелена Јањатовић, костимографкиња у чијим су креацијама играли у педесетак представа. Погледајте како настаје позоришни костим, шта значи глумцима, редитељу.

Редитељ и глумци на читаћим пробама, а костимограф у свету боја, материјала, скица. Од заједничке идеје, жеље и маштања до готовог костима у којем глумци једва чекају да заиграју на сцени, потребно је много рада, а времена и пара увек је мало.

Зато су ту и мајстори кројачи да са костимографом понекад и од кеса направе балску хаљину. Израда костима у атељеу и у кројачници траје две недеље, а обједињују све.

"Визија редитеља, затим сценографско решење, ту је затим музика, сcенски покрет, светло, затим и сам глумац, његова изражајност, оживљавање лика са неким мојим виђењем представе и лика који желим да прикажем", објашњава костимографкиња Јелена Јањатовић.

Јелена је креирала костиме за педесетак представа у Књажевско српском театру. У њеним креацијама заиграће на премијери тинејџерске представе "Ко нема у вугла, гугла", којом почиње нова сезона у најстаријем српскиом позоришту.

"Костим одређује какви ће бити ликови", истиче редитељка Слађана Килибарда, "тако да што боље костимограф одради свој посао заједно са мном, то ће глумац боље одиграти своју улогу и бити уверљивији." 

"Костим помогне и да се дође до неке идеје која је везана за лик и тако даље, тако да је костим веома битан фактор за глумца", каже глумац Богдан Милојевић. 

Ко није уживао у магији позоришне игре у крагујевачком театру, Јеленине костиме може да види у Универзитетској галерији.

Позоришни костим и тај креативни чин уметничког изражавања костимографкиња Књажевско српског театра представила је на изложби "Од скице до сцене".

 

број коментара 0 пошаљи коментар