Крагујевачки Артем - други дом за средњошколце из целе Србије

У Крагујевцу се налази један од највећих домова за ученике средњих школа у нашој земљи. У Дому "Артем", који чине два међусобно повезана објекта, смештај добијају средњошколаци из целе Србије.

Зграда Дома подигнута 1972. године има 108 соба са два, три или четири лежаја. Ове године смештај у Артему добило је 349 ђака који су уписани на основу постигнутог успеха у школи и педесеторо из друштвено осетљивих категорија.

О њима даноноћно брине дванаесторо васпитача. Један од њих је Александар Милојевић:

"Са децом раде професионалци различитих профила, овде их уводимо у једну причу, а дешава се да деца која су уписала неке стручне школе - техничке, медицинске - заврше не ФИЛУМ-у."

Гимназијалке Милена Влајић из Честина код Груже и Кристина Николић из Горњег Милановца, одличне су ученице, које се успешно баве и глумом, певањем, спортом.

У дому који сматрају другом кућом су од почетка средње школе, а сада су пред матуром. Боравак у Дому помогао им је, како каже Кристина, да се осамостале.

"Зна се када су оброци, када је учење, када имамо слободно време", додаје Милена. "На неки начин, наши васпитачи имају улогу родитеља."

У Дому се организују редовне секције - ликовна, музичка, фолклорна, новинарска, здравствена, фитнес, а на располагању су им осветљени спортски терени за мале спортове где могу да проведу слободно време. Успеси које постижу на разним такмичењима помажу им у добијању додатних бодова за упис у дом.

"Ми заиста сви тимски радимо на њиховом васпитању,образовању,одрастању и трудимо се сви заједно да они сутра постану веома корисни чланови друштва", наглашава За смештај ученика у "Артем" који нуди три оброка и висок ниво васпитно-образовног рада. Љубица Башић, директорка дома за смештај ученика.

За Артем влада велико интересовање, због чега је ове године 180 ученика остало испод црте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво