Награда "Теодор Павловић" Милану Мицићу

У Новом Милошеву код Зрењанина отворени су 19. Дани Теодора Павловића, посвећени обновитељу и првом секретару Матице српске. Ове године, награда "Теодор Павловић" додељена је др Милану Мицићу за књигу "Аб ово", у издању РТС-а.

У књизи "Аб ово", једанаест прича др Милана Мицића, историјске чињенице из осамнаестог века представљају потку приповести о стварању грађанског друштва међу Србима у Јужној Угарској.

Осамнаести век је увек био предмет интересовања др Милана Мицића, добитника овогодишње награде "Теодор Павловић":

"Друга половина 18. века јесте време великих духовних превирања и у Европи и код нас, јер та велика морална и духовна превирања изродиће Француску револуцију 1789, на нашим просторима изродиће српску револуцију, односно српске устанке у којима је створена српска држава."

На "Данима Теодора Павловића" награда за животно дело додељена је писцу Милораду Грујићу.

"У мојим годинама се ствари рециклирају, издају поново, додају поговори и предговори", истиче Грујић, "а ја се некако осећам добро да мислим да бих могао још нешто да напишем."

Манифестацију "Дани Теодора Павловића" у Новом Милошеву организују Банатски културни центар и Матица српска из Новог Сада.

"Банатски културни центар дубоко понире у корене наше националне културе и баштини је са једне стране, с друге стране објављујући књиге на језицима других народа који живе у  Банату", наглашава Радован Влаховић, из Банатског културног центра, "има их двадесет шест и прави су продор према Европи." 

Теодор Павловић је био реформатор Матице српске, публициста, новинар и писац. Њему у част, у родном селу ће до 5. октобра бити организовано више промоција књига савремених српских писаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво