Монографија о Светомиру Николајевићу представљена у Бечу

Један од најзнаменитијих Срба из друге половине 19. века је Светомир Николајевић, рођен у селу Радуша између Ваљева и Уба. Сећање на Светомира оживео је професор др Војкан Станић објављивањем монографије која је представљена у Бечу у Културном центру "Стеван Мокрањац".

Из Радуше, питомог села у Тамнави, пут је, преко Ваљева, Шапца и Београда, Светомира Николајевића одвео у европске престонице да студира историју и светску књижевност.
Заљубљен у домете европске науке и уметности вратиће се у Србију. Најпре је професор и ректор Велике школе, а онда градоначелник Београда, министар унутрашњих послова и председник владе.

Један је од наших првих академика и кандидат за Нобелову награду. Слављен и уважаван, а временом заборављен.

"Ова промоција у Бечу има управо тај значај, значи изванредан значај за његов повратак у живот и као што сте ви рекли, вратили смо га у Европу. С тим што ово није крај, наставићемо даље да обилазимо друге градове у Европи и да промовишемо Светомира Николајевића", каже аутор књиге професор доктор Војкан Станић.

Светомир је био поносан на свој национални идентитет и у сваком тренутку спреман да афирмише српство. Његово снажно национално осећање испољавало се и у раду хуманитарних друштва.

Један је од највиђенијих Срба у другој половини 19. века, европски оријентисан у сваком погледу. Његова праунука проф. др Снежана Николајевић наводи:

„Био је очаран европском уметношћу, културом, желео је све то да пренесе у Србију, својим студентима, својим пријатељима, младима. Дакле, некако ми се чини да се овом промоцијом Светомир враћа у Европу."

"У Бечу је била важна промоција зато што се у Бечу налази доста наших људи и било је битно да људи дођу да се упознају и о Светомиру и о самој књизи", каже Дејан Николајевић, чукунунук.

У Културном центру "Стеван Мокрњац" у Бечу промоцији књиге о Светомиру Николајевићу присуствовао је и Небојша Родић наш амасадор у Аустрији. Изнео је задовољство напорима аутора књиге и организатора промоције да се тако горостасна личнос отргне од заборава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво