Лесковац: инвестиције и запошљавање

До краја године, нове фабрике у Лесковцу отвориће јужнокорејска ЈУРА и британски ДЕЛФИ, док ће турски ЏИНСИ проширити производњу. Нових радних места биће и у грчком ЛескоБегсу, немачком ЛИДЛ-у. Укупно око 3.000. Тренутно у Лесковцу има 15.750 незапослених, што је 7.000 мање него у јануару 2014. године.

Први корак направила је немачка компанија Фалке. За њом мађарски, италијански, турски, грчки инвеститори. Уз домаће, потпуно су променили изглед северне индустријске зоне. То најбоље осећају радници који све лакше долазе до посла.

"Завршила сам високо-технолошку школу текстилно инжењерство, на бироу сам била кратко време", каже Сандра Стојадиновић, радница "Аутостопа".

Задовољан повољним пословним окружењем и радницима грчки Аутостоп је за 5 година повећао број запослених са 50 на 606. Прошле, 2017. године произведено је 650.000 патосница и 32.000 пресвлака за Тојотина возила.

Панајотис Пицикос, власник фабрике "Аутостоп" каже да већ имају планове за проширење својих производних линија које ће врло брзо да крену: "Педесет нових радних места најављује се у другој грчкој фабрици која производи вреће за индустријску производњу. Двадесетак метара даље, све је спремно за прелазак турског Џинсија у нови погон, некадашњу Синтетику, коју је град купио и реновирао. У наредних годину дана биће око 3000 радних места".

"Јура је направила сада једну потпуно нову фабрику где не смете да имате прашину ни у траговима, улази се са антистатичном обућом, улази се са посебном гардеробом. Све је компјутеризовано, нешто што не постоји не само у Србији, већ у Европи", каже Горан Цветановић, градоначелник Лесковца.

Врло брзо британска компанија Делфи и званично ће отворити у Лесковцу фабрику Аптив Пакард. Биће посла за бар 2000 људи. Првих 50 после обуке у Румунији већ је ангажовано.

Почели су и разговори са италијанском компанијом која би у Лесковцу производила мале кућне апарате и запослила око 2000 људи. Проблем би могла да буде високообразована радна снага. Лесковац нема довољно незапослених инжењера.

"На нашој евиденцији има тридесетак лица машинске и електро струке, али је старосна граница неповољна, односно то су људи старији од 50 година", каже Марија Стевановић из филијале НСЗ у Лесковцу.

За 4,5 године број незапослених у Лесковцу мањи је за 7.000 лица. До посла ускоро и трговци у објекту немачког Лидла који је комплетно завршен, али и један број васпитача у фабричком вртићу грчког Аутостопа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи