Смањена смртност од можданог удара

Мождани удар више није баук, кажу неуролози, који су се окупили на симпозијуму у Нишу. За добре резултате најзаслужнија је, поред савремене опреме, и обученост лекара.

Кликина за неурологију у Нишу у односу на друге универзитетске центре, специфична је по броју пацијената јер брине о територији на којој живи више од два и по милиона људи.

Више пута сељена, Клиника за неурологију данас у новом Клиничком центру - коначно има више простора и савремену опрему за лечење најтежих болесника. Од можданог удара на овој клиници годишње се лечи више од хиљаду пацијенат.

"Настаје тако што се крвни суд у мозгу запуши, а наш циљ и циљ ургентне терапије можданог удара, је реканалазицаија тог крвног суда који исхрањује део мозга. Зато је неопходно да пацијенти дођу у првих три и по, четири сата од почетка тегоба. А тегобе су - трњење или слабост руку или ногу, пролазног замагљење вида, сметње у говору, вртоглавице или нестабилност при ходу", објашњава др Вук Милошевић, са Клинике за неурологију у Нишу.

"Неулогија се некада сматрала нихилистичком и фаталистичком граном, па је тако и нервно одељење у Нишу, пре 65 година, почело да ради у бараци. Неуролози кажу да њихова грана последњих година доживљава процват", каже проф. др Мирјана Живковић, директорка Клинике за неурологију у Нишу.

Од можданог удара некада је умирао сваки други пацијент, стопа стмртности је била виша од 50, данас је мања од 20 посто.

Стручни скупови лекарима служе да размене искуства, одмере и упореде своје снаге у односу на Србију и свет. Из Ниша поручују да су српски неуролози на добром путу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво