Шестсто година манастира у Честину

Манастир Каменац у Честину, код Кнића, обележава шест векова постојања и славу Малу Госпојину. У манастирком дворишту се налази и школа која је обележила двеста година рада.

Око пет хиљада људи окупило се испред манастира који вековима пркоси времену. Свечаност је почела литургијом која је одржана на свечаној бини, како би верници у цркви могли да се помоле и запале свеће у порти манастира

"Када човек прославља сваки дан, сваку годину свог рођења, велика је радост, а замислите 600 година", истиче протонамесник Епископије жичке Александар Јевтић. "Овај манастир је по предању основао деспот Стефан Лазаревић."  

Каменац је подигнут крајем 14. и почетком 15. века. Био је мушки манастир све до 1966. године, када је одлуком црквених власти постао женски. Сада је ту седам монахиња - оне су  данас угостиле велики број верника који су допутовали из целе Србије и света, као и представнике свих државних институција. 

"Пре шест векова су наши преци овде камен сакупљали и сазидали ову светињу, сачували наша шумадијска и гружанска села", каже председник Општине Кнић Мирослав Николић, "сада је на нама да то развијамо и ојачамо."  

И верници су се потрудили да шестстоти рођендан манастира обележе на леп начин - Јана Петровић из Београда је направила торту:

"За манастир Каменац сам везана првенствено због својих предака који су овде крштени, а касније сам се и ја овде крстила."  

Иза цркве налази се већа зграда, једна од најстаријих школа у Србији. Изграђена још 1818. године.

"Ја сам радио кад није било светла, под лампом читао књиге из наше школске библиотеке", каже некадашњи директор школе Сретен Марковић.

Миленко Неборишевић у први разред ове школе уписао се 1948. године: "Било је много ђака овде, пуно двориште нисмо могли да станемо."

Школа је данас затворена јер у Честину више нема ђака.

Манастир не располаже писаним подацима о настанку. У народном сећању остало је да је неколико пута био скрнављен и паљен, али никад није напуштан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи