У Зарожју вукови праве штету

У домаћинству Слободана Јагодића у бајинобаштанском селу Зарожју код Бајине Баште вукови су ових дана заклали дванаест оваца. Мештанима Зарожја дивље животиње годинама стварају проблеме, али решења ни помоћи немају ниоткуда.

После вучјег пира у стаду, на бодљикавом жицом ограђеном пашњаку уз магистрални пут, Јагодићи тек скупљају преостале овце и још немају снаге да се суоче с последицама и штетом која је, према процени, преко 200 хиљада динара.

"Имао сам 23 и 12 је уништено, и још једна има, видели сте да не може да преживи ни она. А досад укупан број од 1999. године, до данашњег дана, 29 оваца је уништено. Од те државне заштићене животиње, које су они заштитили, а нису заштитили моје стадо", каже Слободан Јагодић.

У селу расутом по брдима и планини, сваке године вукови прореде стада, а срне и дивље свиње униште део летине, па узалуд сабирају штете.

"Дешава се врло често, некоме три, некоме пет, дешавало се и седамнаест оваца покољу, и увек то прође онако. Заштићено је све, не сме се ништа убити, не смемо ништа посебно интервенисати", каже Милица Гајић из Зарожја.

"Шта се раније радило? Нису били заштићени, људи су их убијали, ишли у хајке. Крене десет или двадесет ловаца и они то растерају", објашњава Владан Јагодић из Зарожја.

За Зарожане који нису попут својих пар стотина мештана кренули у Швајцарску, већ остали у свом селу, стада оваца су и својеврсно осигурање да ће имати од чега да презиме и набаве потрепштине за домаћинство, али и много више од тога.

"Тако ће уништити и фонд и неће имати више оваца. Ко ће да их чува, нема народа. Имају сви заграђене пашњаке, нема ко да ради. Видите да у свакој кући има по једно, двоје", каже Владимир Јагодић.

До сада су једино су успевали да наплате штету од паса луталица четири хиљаде динара по овци. За вукове одштете нема иако се воде и судски спорови.

Слободан Јагодић каже да неће одустати и да ће се, овог пута, обратити свима, како би утврдио ко је надлежан да заштити његово стадо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара