Оронуле фасаде угрожавају безбедност грађана

Пре неколико дана са једне високе зграде у центру Пирота пала је плоча са крова. Срећом, нико од пролазника није повређен. Mеђутим, опасност од урушавања постоји и даље.

Посебно забрињава чињеница да се између две зграде са којих падају плоче налази игралиште на којем увек има деце и пролазника.

Озбиљно упозорење, али га изгледа тако не схватају они који туда свакодневно пролазе. Нимало наивно, с обзиром на то да опасност у виду тешких, азбестних комада, вреба са тридесет метара висине.

"Скоро је човек ишао са девојчицом од две године, и то је пало испред девојчице. Овамо је исто падало из ове жуте зграде", каже Бранкица Антић.

"Лети и није толико критично, мада ево и сада се то десило. А када се атмосферске прилике промене, када снег почне да притиска те плоче, то може да буде веома опасно", објашњава Милош Цолић.

Надлежна инспекција упозната је са овим проблемом изазваним, пре свега прокишњавањем крова. Међутим, стамбени објекти су у надлежности власника станова, а сада управника стамбених заједница који су дужни да имају план и програм одржавања зграда.

"Једино мора да се обезбеди да се не пролази ту, да се некако заштити тај простор. И да донесемо одлуку, да ли да им наложимо санацију, ограђивање самих зграда. То ћемо тек да видимо, када они донесу документацију", каже Божидар Ристић,шеф одсека за инспецијске послове.

Управници ових зграда нису желели пред камере, али, како кажу, не седе скрштених руку. Разговарали су са станарима и тврде да велика већина њих не жели да издваја додатна средства. У питању је заиста велика инвестиција - санација читавог крова коштала би преко 60 хиљада евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво