Оронуле фасаде угрожавају безбедност грађана

Пре неколико дана са једне високе зграде у центру Пирота пала је плоча са крова. Срећом, нико од пролазника није повређен. Mеђутим, опасност од урушавања постоји и даље.

Посебно забрињава чињеница да се између две зграде са којих падају плоче налази игралиште на којем увек има деце и пролазника.

Озбиљно упозорење, али га изгледа тако не схватају они који туда свакодневно пролазе. Нимало наивно, с обзиром на то да опасност у виду тешких, азбестних комада, вреба са тридесет метара висине.

"Скоро је човек ишао са девојчицом од две године, и то је пало испред девојчице. Овамо је исто падало из ове жуте зграде", каже Бранкица Антић.

"Лети и није толико критично, мада ево и сада се то десило. А када се атмосферске прилике промене, када снег почне да притиска те плоче, то може да буде веома опасно", објашњава Милош Цолић.

Надлежна инспекција упозната је са овим проблемом изазваним, пре свега прокишњавањем крова. Међутим, стамбени објекти су у надлежности власника станова, а сада управника стамбених заједница који су дужни да имају план и програм одржавања зграда.

"Једино мора да се обезбеди да се не пролази ту, да се некако заштити тај простор. И да донесемо одлуку, да ли да им наложимо санацију, ограђивање самих зграда. То ћемо тек да видимо, када они донесу документацију", каже Божидар Ристић,шеф одсека за инспецијске послове.

Управници ових зграда нису желели пред камере, али, како кажу, не седе скрштених руку. Разговарали су са станарима и тврде да велика већина њих не жели да издваја додатна средства. У питању је заиста велика инвестиција - санација читавог крова коштала би преко 60 хиљада евра.

број коментара 0 пошаљи коментар