Крагујевац: "Моја Србија на знаковном језику"

Удружење глувих и наглувих Шумадијског округа, први пут у нашој земљи, реализује пројекат "Моја Србија на знаковном језику". Финансира га Министарство за рад, а циљ је да се на знаковном језику промовише туризам, култура и етно-наследје Србије.

Они су га осмислили, добили подршку државе и почели снимање - а где би друго, него у свом завичају - Шумадији. Прве кадрове снимили су у Влакчи, родном месту првог српског пилота Михаила Петровића.

У селу подно Рудника које развија туризам чланови удружења глувих и наглувих Шумадије обишли су најлепша етно-дворишта.

"Како би глуви заправо у Србији и у Европи и читавом свету разбили наравно предсрасуде, како глуви тако и чујући према Србији. Волели смо да свет о буде на знаковном језику јако нам је битноза туризам јер све што се прича, све што се промовише није прилагодјено глувим лицима", објашњава Сузана Маслаћ Матовић, секретар Удружења глувих и наглувих Шумадијског округа.

Филм "Моја Србија на знаковном језику" стварају сами - Сузана, Биљана, Тамара и Нада испред, а Душко иза објкетива. На тај начин, кажу, желе да људе оштећеног слуха охрабре да искажу таленте и равноправно, као и они који тај проблем немају, професионално снимају и фотографишу.

"Приказујем природне лепоте наше земље, то је мој задатак - снимање филмова и промовисање глувих лица, као некога ко може да обавља потпуно исто задатак, као чујућа лица", каже сниматељ Душко Матовић.

„Јако смо се лепо провели. Желимо да позовемо све људе добре воље да дођу у Влакчу, не само у Влакчу него у читаву Србију да је обиђу", каже Биљана Милановић, председница Удружања глувих и наглувих Шумадије.

Екипа филма "Моја Србија на знаковном језику" у Влакчи обишла је најлепша етно-дворишта, породице које туристима, уз традиционално гостопримство, нуде и здраву храну.

"Као што су домаћи сок од јабуке који ми цедимо, органски производи и козји сир, козе су ту, на испаши у нашем селу, на обронцима рудника и околини и позивамо их на наше производе и уживање у прелепој природи", објашњава Марко Јешић из Влакче.

Чланови Удружења глувих и наглувих Шумадије снимање настављају у Голупцу, Виминацијуму, Лепенском Виру. Филм Моја Србија биће титлован и на интернационалном знаковном језику.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара