Крагујевац и даље улаже у енергетску ефикасност

Србија троши од три до пет пута више енергије од земаља Европске уније, због чега нас неретко називају богатим расипником. Иако је последњих година доста урађено на побољшању енергетске ефикасности, уштеде могу бити и веће - о томе су у Крагујевцу разговарали представници десетак градова и општина са представницима немачке Организације за међународну сарадњу.

Само за трошкове енергената у више од две стотине објеката - школа, вртића и установа, Крагујевац годишње издваја око три милиона евра.

Простора за уштеде итекако има, па је у протекле четири године у енергетску ефикасност школа уложено око два милиона евра. У оквиру програма, одрживог развоја биоенергије, немачка Организација за међународну сарадњу урадила је студију изводљивости за промену начина грејања у пет школа. 

"Након тога треба да нађемо средства да би ове школе почеле да се греју на биомасу, односно на пелет и дрвну сечку", каже Ана Радојевић, енергетски менаџер Крагујевца, "до сада су се користили мазут и лож-уље." 

Док Крагујевац и већина градова и општина у Србији, прави пионирске кораке, Пирот и Прибој већ користе биомасу за грејање јавних објеката, школа и домова здравља.

У Прибоју су средствима из општинског буџета и Владине канцеларије за јавна улагања финансирали две котларнице на дрвни пелет. То  ће бити и прва општина у Србији, која ће комплетан систем грејања заменити горивима из биомасе.

"Ми се тренутно грејемо на мазут који је изузетно скуп", каже Саша Василић, заменик председника Општине Прибој. "Наше су процене да ми штедимо, преласком на ново постројење, близу 500.000 евра годишње. Потпуно је јасна и основана економска основица ове приче, о еколошкој не морам ни да причам." 

Неколико градова и општина у Србији обавезало се да ће до 2030. године смањити емисију угљен-диоксида у атмосферу и до 40 одсто. То је пут који захтева и новац и време. 

Уз већу примену обмновљивих извора енергије и замену фосилних горива приближивамо се стандардима Европске уније.

"Сва могућа потрошња је подмирена из обновљивих извора енергије током ноћи, сваке ноћи у Немачкој - што ветар, што солар, што биогас", истиче Милица Вукадиновић, из Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ). "Биогас је озбиљан фактор, биомаса наравно. Али, биогас у тој производњи електричне енергије, стварно игра велику улогу." 

Процене су да је на хиљаде јавних установа енергетски неефикасно, због чега годишње губимо око 100 милиона евра. Ресорно министарство отворило је низ могућности за различите видове јавно-приватног партнерства у локалним самоуправама.

Циљ је, да се до 2020. године 27 одсто енергије у земљи добија из обновљивих извора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара