Араб џамија: Рушење или реконструкција?

Рушење или реконструкција - једно је сигурно: од Араб џамије остала су два спољашња зида и минарет. И док из Исламске заједнице у Србији уверавају да је рушење спорног зида било неминовно због дотрајалости, Градска управа и Бошњачко национално веће траже да се радови - који су настављени упркос забранама Републичког Завода за заштиту споменика - што пре прекину.

Имамо стручне људе за реконструкцију Араб џамије и све дозволе, истичу у Исламској заједници у Србији. Уклоњени су, тврде, само крхки и дотрајали зидови од трске који су изграђени након одласка османлија са ових простора, а оно што су могли да сачувају, сачували су додају из Исламске заједнице.

Комисија за културно-историјске споменика Новог Пазара упорно је упозоравала на могуће последице, како тврде, "нестручних, неаутентичних и рушилачких" радова које изводи Исламска Заједница у Србији.

Рушење је осудило и Бошњачко национално веће у саопштењу. Прва забрана радова из Репуличког Завода донета је крајем маја ове године.

У последњем решењу из Републичког завода издатом јуче, Исламској заједници у Србији забрањује се извођење радова на рушењу остатка зидова и минарета, јер се радови изводе без утврђених услова за предузимање мера техничке заштите за извођење радова и обавезују се да покрену поступак за издавање акта којим се утврђује право на извођење радова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво