У Србији осигурано само пет одсто домаћих животиња

Свега пет одсто домаћих животиња које се гаје у Србији, има полису осигурања. То је двоструко мање од биљне производње која је покривена са 10 до 12 процената.

Трећа генерација Живановића из Лужница бави се сточарством. Имају двадесетак грла, крава и липицанера и обрађују 34 хектара земље, како би обезбедили сточну храну.

Усеве осигуравају, али не и животиње јер, кажу, немају рачуна. Полиса не покрива најчешће ризике, повреде при утовару и истовару на сајмовима, на којима годинама учествују и имају шампионска грла.

"Не прихватају осигурање, сношење ризика телења, ту је једини ризик код приплодних грла и не видимо разлог да је потребно осигурати грло из разлога зато што где је ризик они не прихватају", каже Драган Живановић, сточар из Лужница.

У Пироту је, захваљујући субвенцијама, последњих година удвостручен број газдинстава која осигуравају животиње. Град је 2013. исплатио 400.000 динара, а ове године ће сточари за осигурање добити 10 пута више.

"Тридесет одсто колико смо 2013. субвенционисали дошли смо до 60 одсто - управо да мотивишемо људе да схвате предности осигурања и колико им то значи ако дође до штете", каже Весна Лазаревић, стручни сарадник за пољопривреду града Пирота.

И осигуравајућа друштва истичу предности осигурања животиња. Улагања у сточарство су велика, а болести и угинућа животиња, уколико нису осигуране, могу угрозити производњу.

"Сточарска производња изазива, односно узрокује највећа улагања тако да је у том смислу уколико се десе непредвиђени догађаји, осигурање животиња се представља као логичан след за премошћавање са евентуалних губитака који могу да дођу", објашњава Милош Милосављевић из "Дунав осигурања" Крагујевац.

За осигурање приплодне краве чија је вредност 140.000 динара, полиса за годину дана кошта девет и по хиљада динара, за товне свиње за четири месеца осигурање је око 700 динара.

Локалне самоуправе и држава сточарима враћају 70 одсто плаћених премија како би подстакли одрживи развој и профитабилност сточарске производње у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво