Малвина Хофман – прича о љубави и смрти, о Србима и Американцима

Изложба "Ко је Малвина Хофман" организована је у Народном музеју у Крагујевцу. Чувена амричка вајарка 20. века Малвина Хофман ауторка је познатог плаката "Србији је потребна ваша помоћ", а мало је познато да је својим многобројним активностима пружила помоћ Србији у Великом рату, рекао је аутор изложбе Владимир Чех.

Малвина Хофман је чувена америчка вајарка, сликарка, хуманисткиња и ауторка плаката на коме је српски војник снимљен у самртном часу на путу за Плаву гробницу.

Његов лик поставила је на бронзану скулптуру "Светог Фрање" која се налази испред болнице "Мејо" у Рочестеру, а за потребе изложбе направљена је реплика помоћу 3Д штампача.

Прича о плакату Малвине Хофман је величанствена – говори о љубави, смрти, о Србима и Американцима.

"Поносни смо што имамо снажно пријатељство са Србијом и ова уметност прича много о томе", рекао је на изложби аташе за културу Амбасаде САД у Србији Мајкл Браун.

За трагичну судбину Србије вајарка је сазнала од свог пријатеља пуковника Милана Прибићевића који је био изасланик српске владе у Америци, где је отишао да сакупља добровољце и помоћ за Србију.

Његов портрет је направила у бронзи под називом "Модерни крсташ" који се налази у Метрополитен музеју. У вези са тим једном је изјавила "обожавање хероја формирало је велики део мог емотивног живота".

"Ми смо у Србији можда мало знали о Малвини ако смо студирали вајарство, али о великој помоћи коју је она организовала током целог свог живота у Првом светском рату, између два рата, па и у Другом светском рату – нисмо ништа знали", рекао је аутор изложбе Владимир Чех.

Аутор изложбе први пут у десет градова Србије објављује 18 цртежа које је Малвина урадила путујући по Србији 1919. године.

Хофманова није израдила ниједан плакат посвећен неком другом народу, већ само српском, каже аутор изложбе.

Изложба о Малвини Хофман део је пројекта "Србија, рат и плакат: 1914-1918" који је, у оквиру обележавања стогодишњице Великог рата, реализовао Институт за историју оглашавања, уз подршку министарства културе и информисања Републике Србије и амбасаде САД у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво