Малвина Хофман – прича о љубави и смрти, о Србима и Американцима

Изложба "Ко је Малвина Хофман" организована је у Народном музеју у Крагујевцу. Чувена амричка вајарка 20. века Малвина Хофман ауторка је познатог плаката "Србији је потребна ваша помоћ", а мало је познато да је својим многобројним активностима пружила помоћ Србији у Великом рату, рекао је аутор изложбе Владимир Чех.

Малвина Хофман је чувена америчка вајарка, сликарка, хуманисткиња и ауторка плаката на коме је српски војник снимљен у самртном часу на путу за Плаву гробницу.

Његов лик поставила је на бронзану скулптуру "Светог Фрање" која се налази испред болнице "Мејо" у Рочестеру, а за потребе изложбе направљена је реплика помоћу 3Д штампача.

Прича о плакату Малвине Хофман је величанствена – говори о љубави, смрти, о Србима и Американцима.

"Поносни смо што имамо снажно пријатељство са Србијом и ова уметност прича много о томе", рекао је на изложби аташе за културу Амбасаде САД у Србији Мајкл Браун.

За трагичну судбину Србије вајарка је сазнала од свог пријатеља пуковника Милана Прибићевића који је био изасланик српске владе у Америци, где је отишао да сакупља добровољце и помоћ за Србију.

Његов портрет је направила у бронзи под називом "Модерни крсташ" који се налази у Метрополитен музеју. У вези са тим једном је изјавила "обожавање хероја формирало је велики део мог емотивног живота".

"Ми смо у Србији можда мало знали о Малвини ако смо студирали вајарство, али о великој помоћи коју је она организовала током целог свог живота у Првом светском рату, између два рата, па и у Другом светском рату – нисмо ништа знали", рекао је аутор изложбе Владимир Чех.

Аутор изложбе први пут у десет градова Србије објављује 18 цртежа које је Малвина урадила путујући по Србији 1919. године.

Хофманова није израдила ниједан плакат посвећен неком другом народу, већ само српском, каже аутор изложбе.

Изложба о Малвини Хофман део је пројекта "Србија, рат и плакат: 1914-1918" који је, у оквиру обележавања стогодишњице Великог рата, реализовао Институт за историју оглашавања, уз подршку министарства културе и информисања Републике Србије и амбасаде САД у Београду.

број коментара 0 Пошаљи коментар