Банане из Бериља код Прокупља

Зоран Стојановић из села Бериља код Прокупља, који се после 14 година рада у Италији вратио у родну Топлицу, решио је да искуство и знање примени на свом имању. Засадио је нове и за наше поднебље специфичне врсте воћа и поврћа које у Србији ретко ко гаји, попут једне врсте банане коју је назвао Добричка.

Необична воћка коју већ десет година гаји на свом имању, ове године окитила се богатим родом, па Зоран с поносом показује плодове свог упорног рада. Каже, јужно воће тешко је узгајати на овом подручју, па су му због јаких зима пропали засади кивија и јапанских јабука.

"Може да успева чак и на хиљаду метара надморске висине без икаквих проблема, отпорно је. И оно што је још битно за ту воћку да је испитивана у астронаутском центру Насе у Америци, да је скоро само због једног елемента отпала, иначе би била комплетна, да буде сува храна за астронауте", каже Зоран Стојановић из села Бериља.

Воће које код нас још увек нема у продавницама, а у Европи се продаје по цени од седам евра по килограму, у Зорановом дворишту доступно је комшијама.

Дуња Стојановић из села Бериља каже: "Већ другу годину како пробам ово воће. На пијаци нема да се купи, али овде код комшије има. Укус је ананас, манго, банана, мени мало и на мушмулу. Укусно је."

Осим плода, корисно је и лишће, које, потопљено у води служи као природни инсектицид.

О томе Зоран Стојановић каже: "Парадајз, паприке и све друго може да се прска јер има инсектицидно дејство, али то је природни инсектицид, тако да и неку воћку која има плодове можете данас да прскате, већ после сат времена оперете и једете."

Зоран у свом дворишту тренутно има пет стабала банане, од којих свако даје око десет килограма плода. Од семенки овог воћа планира да направи нове засаде и прошири производњу, а гаји и друге биљке које нису специфичне за то подручје.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи