Кућа од сламе штеди енергију

Ове године у Војводини се граде куће од сламе - једна у Жабљу и једна у Сенти. Пре тога су се за овакав вид комфора опредељивали власници у Иригу, Шапцу, Бачком Петровцу, Белом Блату...

Станко Кукољ из Жабља дуго је истраживао начине градње, посао на свом плацу је почео пре четири месеца и нада се да ће се до зиме уселити.

Овакви грађевински радови су, каже јефтинији за тридесет одсто од класичних:

"Кућа је енергетски ефикаснија за трећину од кућа направљених од цигле или блокова. Ипак ћу праве уштеде осетити на дужи период, посебно када је реч о грејању, јер је слама одличан изолатор. Кућа од сламе је зими топлија, а лети хладнија па јој, на пример, не треба клима-уређај и то је једна од уштеда."

Слама за градњу мора да буде сува и најбоље је да се припреми једну сезону пре почетка радова.

Постоји више начина слагања сламе, а Кукољ је изабрао да попуњава празнине између "костура" који је састављен од јаких греда.

Објекат се налази на бетонском темељу, а унапред мора да се припреме водоводна и канализациона мрежа, као и план за струјне каблове:

Зидови се премазују блатом и плевом, а потом се кречи. Највећи проблем за овакве куће су глодари и инсекти, али и то се решава постављањем специјалне мреже која спречава штеточине да буше блато и сламу. Инсекти се "одбијају" редовним кречењем, објашњава Кукољ.

Они који се одлуче на овакав вид градње не треба да страхују од већег ризика од пожара, јер је земља која се наноси на зидове уједно и најбоља заштита.

Кукољ гради кућу од 120 квадратних метара и за то му је било потребно 350 бала сламе. Познаваоци ове врсте грађевинарства кажу да у клими каква влада у Србији и уз редовно одржавање овакви објекти имају неограничен рок трајања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво