Краљево: Помоћ за младе предузетнике

У Краљеву су додељена 124 уговора за субвенцију за самозапошљавање. Њих су добили предузетници са територије града који су у току ове године покренули бизнис, а новац за субвенције обезбедђен је кроз финансијску подршку Европске уније Националној служби за запошљавање, као и из буџета града Краљева.

Своје умеће прављења колача Ивана Белојица је често показивала пријатељима. На њихов наговор је одлучила да покуша да од тога и зарађује. Улазак у предузетничке воде је не плаши.

"Сваки наравно је почетак тежак, али некако смо позитивни и оптимистични у свему томе зато што су ови колачићи несвакидашњи и познати су по свом декоративном изгледу и популарни су јако сада на овим друштвеним мрежама тако да ћемо се водити тиме", каже Ивана Белојица, предузетница.

Још 123 предузетника добила су од 180.000 до 220.000 динара. Помоћ која, по речима архитекте Стефана Рашковића, значи сваком почетнику.

"Да, није велика али ипак даје неки ветар у леђа. Била ми јежеља да имам свој биро. Сад наравно ту има потешкоћа, али потешкоће су ту да их превазилазимо", наводи Стефан Рашковић, архитекта.

При додели субвенција, предност су имали они који се баве производним и услужним занатством, интелектуалним и здравственим услугама.

Снежана Прелић, директорка Филијале НСЗ у Краљеву објашњава: „Шездесет одсто од укупног броја данас су управо жене. Један значајан подстицај женском предузетништву. Али можемо да кажемо да је јако присутно и омладинско предузетништво, па и породично предузетништво".

"Оно што је значајно јесте да сви ови људи желе да покрену сопствени посао, да сами зарађују, да се нађу на тржишту", каже Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Предузетници који су добили подстицај морају да раде бар годину дана и редовно измирују дажбине држави. Према подацима Националне службе за запошљавање, најмање 30 одсто њих опстане на тржишту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи