Кинеска улагања у Костолцу

Кина инвестира три пројекта у Костолцу. Њихова вреднист мери се милијардама и допринеће повећању животног стандрда житеља те варошице.

Ако је Србија постала лука за кинеске инвестиције у Европи, онда је лука на Дунаву можда и најбоља симболика. Изградња луке у Костолцу је једна од кинеских инвестиција у овом рударском граду.

Лука и железничка пруга део су прве фазе кинеских инвестиција у Костолцу. Друга, најзначајнија је израдња нове термоелектране од 350 мегавата.

Укупна вредност свих ових радова је преко милијарду долара. За Костолчане то пре свега значи отварање нових радна места.

"Јер са нових 350 радних места и нових инвестиција и инвеститора који ће да дођу у Костолац, моћи ћемо да запошљавамо нове, младе, школоване кадрове из Костолца. И тиме ћемо да им поправимо бољи животни стандард," каже Серџо Крстаноски, председник градске општине Костолац.

До 2020. године, поред постојећа два нићи ће још један димњак нове термоелектране. Кинези су до сада показали да су озбиљни, вредни и организовани, па би од њих могло штошта да се научи.

Блок Б3 граде кинеске компаније, са неколико стотина радника. Осим што раде, Кинези у Костолцу и троше, па и на тај начин доприносе буџету Костолчана.
Локомотива која је превозила угаљ од површинског копа "Кленовник" до термоелектрана "Костолац" све до 2007. године била је америчка. Изгледа да је дошло време да је замени нека нова, кинеска.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво