Зелена енергија из Лукићева

На десетине тона биљних отпадака, стајског ђубрива и остатака хране који се свакодневно прикупљају на пољопривредним имању "Винекс" у Лукићеву убудуће ће се претварати у енергију. То је трећа биоенергана у околини Зрењанина.

Газдинство "Винекс" у близини Зрењанина тренутно има око 550 крава, као и своју дестилерију где се од житарица и биолошких отпадака већ производи етил-алкохол са дневним капацитетом од десет хиљада литара. У будућој биоенергани сагореваће се остаци и те производње.

"Ми ћемо затворити циклус целе производње", истиче Горан Илић из компаније "Винекс". "Отпад са фарме ће ићи у енергану, отпад из дестилерије ће ићи у енергану, а из енергане ће ићи топлотна енергија која покреће дестилерију." 

Занимљиво, али и коначан отпад из дигестора будуће био-енергане у Лукићеву такође је користан и, као хумус, употребљаваће се за обогаћивање земљишта.

"Почињемо да користимо потенцијал у нашем окружењу", каже проф. др Љиљана Радовановић, са Техничког факултета "Михајло Пупин" у Зрењанину. "Познато је да многе биоенергане купују на тржишту отпадно биље, али имамо и случајева, примера добре праксе где се уз развијено сточарство користи отпад директно са фарми, тако да је то сада ствар и питање оних који инвестирају."

Будућа биоенергана у Лукићеву трећи је такав објекат у околини Зрењанина где се планира подизање више оваквих постројења, јер су управо региони где се производи храна највеће сировинско подручје за добијање "зелене енергије".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво