Зрењанински добровољни даваоци крви увек активни

Ове године, у свакој акцији добровољног давања крви у Зрењанину учествовало је просечно по 60 давалаца. Ово се сматра успехом, јер је у летњим месецима број добровољних давалаца обично мањи.

Миодраг Јанков из Зрењанина сваке године по три пута добровољно даје крв. До сада је био давалац 45 пута, а каже да ће наставити то да чини јер помаже другима, али и себи.

"Здравствено стање ми је боље, нормално одмах крв се мења, ја сам овај, боље се увек осећам после давања", каже Миодраг Јанков.

Нова организација добровољног давалаштва крви условила је да даваоци не могу сами да бирају термине када ће дати крв.

Покрајински Завода за трансфузију дневно има три до пет екипа широм Војводине.

Даваоци морају да се прилагоде овим терминима, за разлику од ранијих година, када су могли да дају крв у најближој болници у дану кад им то одговара.

"Знамо да ће то бар ове године бити пропраћено са неким мањим бројем давања него што је било прошле године, док људи не нађу неке своје модусе на који начин би то могли да реализују", наводи др Здравко Гулан, специјалиста трансфузиолог.

Од почетка маја Црвени крст Зрењанина организује акције добровољног давања крви по новим правилима.

Имали су за то време 14 акција. Даваоце појединачно обавештавају и позивају пред сваку акцију.

"Прикупљено је 669 јединица крви, што је око 300 литара и ми по тим подацима успевамо да одржимо неки статус који смо имали и у предходним годинама", каже Јелена Лугоња, из зрењанинског Црвеног крста.

Стандарди кажу да је у Србији потребно 40 добровољних давалаца крви на хиљаду становника, али је тај однос годинама уназад мањи за десет давалаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи