Јагодинци се сећају Сретена Аџића, оснивача Учитељске школе

Сретен Аџић слови за првог српског високообразованог педагога. Идејни је творац, оснивач и први управник Мушке учитељске школе у Јагодини, претече данашњег Факултета педагошких наука. Иако је живео и радио у 19. веку многе његове идеје о образовању актуелне су и данас.

"Без просвете нема ни народима благостања. Без просвете данас народима нема опстанка" - говорио је пре више од једног и по века Сретен Аџић. Иако се много тога променило, улога педагога остала је иста.

"Најпре да је образовање, образовање за живот, да је врло важно повезивање теорије са праксом, да су његови предмети у свом наслову већ имали тај предзнак да су везани за живот, да ће бити примењивани у животу", објашњава Виолета Јовановић, декан Факултета педагошких наука у Јагодини.

Сретен Аџић студирао је у Бечу и Лајпцигу , а по повратку у Србију предавао у Нишу и Београду.

Наплодоносније године свога рада Аџић проводи у учитељској школи у Јагодини која је ондашњим ђацима била својеврсни храм просветитељства.

"Нико са завршеном Учитељском школом није могао да добије град, сви су ишли у села да шире широку просвету, не само да раде у учионицама са ђацима. Онда наше генерације су биле обележене у јавности са качкетима на којима је римским бројем писало у ком сте разреду, тако да сте на улици били препознатљиви из које сте школе, који сте разред и тако даље", сећа се Добрица Милићевић, ђак Мушке учитељске школе.

Аџић је први у наставни програм увео практичну наставу и предмет "Школски рад". Основао је школску економију на 10 хектара, а сви су и данас поносни на парк Учитељске школе у којем је тада било и 5 пољских учионица.

120 година касније Сретен Аџић поново је окупио Јагодинце, овај пут на позоришном пројекту "Три неправде Сретена Аџића"". Представу режира Сретко Дивљан по тексту јагодинског новинара и публицисте Слободана Жикића.

"Ако причамо о дуалној настави, онда ја морам рећи да је први човек који је то урадио Сретен Аџић. Он је имао школу где су се деца образовала и где су радили, то је оно - рад и коначно учење", каже Сретко Дивљан, режисер и педагог.

Идеје Сретена Аџића и данас се провлаче кроз педагогију и просвету. Његова борба против школе која спрема омладину за чиновнике, а не за оне који ће сами привређивати идеја је за коју се и данас залажу многи који у просвети раде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи