Удруживање воћара и хладњачара у Расинском округу

Пољопривредници и откупљивачи воћа у Расинском округу суочени су са бројним проблемима који утичу и на пласман њихових производа на инострано тржиште. Како би заштитили интересе и били конкурентнији, удружили су се на иницијативу Привредне коморе Србије.

Ове године, као и претходних, произвођачи воћа нису били задовољни откупним ценама. Обилне падавине одразиле су се и на лошији квалитет воћа каже Радмило Јовановић, власник хладњаче и прерађивачког погона у Планиници код Трстеника који, као један од акутних проблема у овој бранши, наводи и недостатак стручног кадра, технолога и заштитара:

"Потребно је да пољопривредници имају добру информацију са каквим земљиштем располажу, која су им ђубрива потребна да би они постигли што боље резултате у смислу приноса, да би њихове биљке биле што отпорније то јест да би мање морали да употребљавају пестициде, што је корисно и за пласман."

Привредна Комора је ту да обавести ресорно министарство о проблемима са терена и инсистира на њиховом решавању. Али је пре свега неопходно постићи консензус о важним питањима.

"Разни посредници између произвођача воћа и прерађивача односно извозника нису практично обухваћени законима, и било ко може да дође на идеју да се појави као откупљивач воћа и да га негде пласира", истиче Раде Јевтовић, председник Групације произвођача свежег и замрзнутог воћа Расинског округа. 

"Ако немамо те хладњаче, ако немамо могућност за чување све те робе, онда то фактички ништа не вреди", каже Милорад Пантић, председник предузетника и привредника Општине Трстеник.

"Ми знамо колико је важно да тај сектор буде консолидован и да стандарди буду усаглашени, посебно када је реч о тржиштима попут Русије где готово сва српска јабука заврш", каже Вељко Jовановић, директор Сектора за пољопривреду Привредне коморе Србије. "То је кључна ствар, нарочито када вам преко 200.000 тона једног воћа одлази на једно тржиште, морате добро да знате шта се на том тржишту дешава. Када је реч о смрзнутом воћу такође, Европска унија је доминантна за наше тржиште са веома високим и веома јаким стандардима који се померају, мењају сваке године и имају много безбедносних и здравствених ризика. Ми морамо то да пратимо."

Зато су информације од непосредних произвођача са терена неопходне код законских регулатива, попут правилника за тржишне стандарде за свеже воће који је у изради.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво