Почиње шабачка Чивијада

Шапчани у наредна три дана обележавају пола века смеха - традиционалну Чивијаду по којој су препознатљиви. У време када је манифестација настала, наша држава имала је шест република, а Шапчани су имали седму - Чивијашку републику у којој се и данас бира председник државе смехотреса, најбољи афоризам и сатирична прича.



Уместо школског звона, часове хумора у шабачким школама најавио је чивијашки добошар, популарни глумац Бора Божанић, који Шапчане на белосветски вашар хумора и сатире позива већ четврт века.

"Мени као Шапчанину, који негује чивијашки, калдрмашки дух хумор и сатиру, представља велику част и драго ми је да сам 25 година тај који то ради", каже добошар Бора Божанић.

Будућност чивије најављују најмлађи основци који су пред афористичарима и карикатуристима показали колико су духовити.

Традиција чивијашких часова напунила је деценију, а учитељи за хумор кажу да су упркос времену, десет година млађи.

"Ја се искрено надам да ће се после ових десет година гостовања неко од деце одлучити да пише афоризме или прави карикатуре или да пише књиге хумора и сатире", каже афористичар Раде Ђерговић.

А Александар Чотрић, афористичар: "Наша олимпијада духа! Кажу да је Шабац мали Париз. Ја бих рекао да је Париз велики Шабац, јер то што Шабац има нема нико".

Да је тако потврђује овогодишњих 30-так различитих програма Чивијаде од вечери хумора до избора Чивијашког председника који се овде унапред зна. Ове године, кључеве града добиће карикатуриста Предраг Кораксић, Коракс.

Посетиоци Чивијаде имаће јединствену прилику да виде изложбу карикатура на отвореном, а у шабачким излозима и најбоље афоризме. Да ће ово бити најбоља чивијада до сада најављује податак да је учешће за карневал пријавило чак 300 трудница и беба.

Угостиће Шапчани још 25 карневалских трупа из других земаља, за три дана више од 2500 учесника који ће у поворци стићи до бине која је измештена из центра града на нову локацију вашара. Да ли ће Шапчани тако из свог точка времена извући чивију - ових дана омиљена је тема за сатиру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво