Стари мост преко Топлице

Дрвени мост преко реке Топлице, на регионалном путу Куршумлија - Луковска бања, код Мерћеза, одолева времену више од 100 година. Без обзира што је мост оштећен. преко њега пролазе аутомобили и теретњаци, тешки и по 30 тона. Истарживали смо колико је мост безбедан за саобраћај.

Многи возачи прво овде застану, добро одмере и пређу пешке, пре него што се усуде преко моста возилом.

Мештани кажу да им прелазак преко моста није пријатан: "Ружан осећај је да је још дрвена ћуприја у ово време, тако да увек кад прођеш, ризикујеш."

Други додаје: „Ја сам навикао, знам да нећу да пропаднем, али није баш пријатно."

Очувана је првобитна конструкција моста, састављена од дрвених греда које су ојачане челичном конструкцијом. Спољашност моста ипак, не улива сигурност.

На мосту је ограда одавно поломљена, али већу опасност представљају прагови преко којих дневно пређе више стотина аутомобила, а и тешких возила.

Мост, саграђен на реци Топлици пре једног века једини је дрвени мост на регионалном путу Куршумлија - Луковска бања. Дугачак је 21м и до сада је неколико пута поправљан.

"Путна инфраструктура је неопходна како би развој туризма, посебно у овом крају био на високом нивоу. Оно што је битно за Луковску бању је да се сваке године пут поправља и наши гости долазе у бољим околностима", каже Радован Раичевић, генерални директор АД Планинка.

О његовом одржавању брине јавно предузеће Путеви Србије, где су нам рекли да је безбедан за саобраћај и да ће бити урађене ситне поправке, јер је носивост моста 50 тона. Како наводе, завршетком бране Селова биће потопљен, и то је главни разлог што се није озбиљније улазило у пројекат изградње новог моста.

број коментара 0 пошаљи коментар