Стари мост преко Топлице

Дрвени мост преко реке Топлице, на регионалном путу Куршумлија - Луковска бања, код Мерћеза, одолева времену више од 100 година. Без обзира што је мост оштећен. преко њега пролазе аутомобили и теретњаци, тешки и по 30 тона. Истарживали смо колико је мост безбедан за саобраћај.

Многи возачи прво овде застану, добро одмере и пређу пешке, пре него што се усуде преко моста возилом.

Мештани кажу да им прелазак преко моста није пријатан: "Ружан осећај је да је још дрвена ћуприја у ово време, тако да увек кад прођеш, ризикујеш."

Други додаје: „Ја сам навикао, знам да нећу да пропаднем, али није баш пријатно."

Очувана је првобитна конструкција моста, састављена од дрвених греда које су ојачане челичном конструкцијом. Спољашност моста ипак, не улива сигурност.

На мосту је ограда одавно поломљена, али већу опасност представљају прагови преко којих дневно пређе више стотина аутомобила, а и тешких возила.

Мост, саграђен на реци Топлици пре једног века једини је дрвени мост на регионалном путу Куршумлија - Луковска бања. Дугачак је 21м и до сада је неколико пута поправљан.

"Путна инфраструктура је неопходна како би развој туризма, посебно у овом крају био на високом нивоу. Оно што је битно за Луковску бању је да се сваке године пут поправља и наши гости долазе у бољим околностима", каже Радован Раичевић, генерални директор АД Планинка.

О његовом одржавању брине јавно предузеће Путеви Србије, где су нам рекли да је безбедан за саобраћај и да ће бити урађене ситне поправке, јер је носивост моста 50 тона. Како наводе, завршетком бране Селова биће потопљен, и то је главни разлог што се није озбиљније улазило у пројекат изградње новог моста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво