Студенти архитектуре обнављају бисере народног градитељства на Старој планини

У старопланинском селу Сенокосу, у току је 4. Летња школа архитектуре коју, под покровитељством Европске уније, организује Удружење Балкан-архитрав из Димитровграда. Студенти архитектуре и њихови професори из Србије и Бугарске изучавају традиционалну архитектуру.

Напуштене куће и оронула школа у старопланинском селу Сенокосу инспирација су студентима архитектуре из Србије и Бугарске.

Заједничким радом на терену они ће дати идејна решења за обнову ових бисера народног градитељства.

"Једно је теорија, а друго је пракса. Ми до сада нисмо могли да се сусретнемо конкретно са снимањем објекта, поготово са оваквим типом објекта, тако да је искуство феноменално. Ово је једна велика школа за све нас, за убудуће", каже Лазар Јовић, студент из Ниша, а Бојана Димитрова, студенткиња из Софије наводи:

"Наша група ради пројекат реконструкциеј старе школе у истраживачки центар. Предвидели смо различите стазе за научнике и туристе, који обилазе лепоте овог краја. Обележићемо видиковце и пут до реке."

Планинарски дом у Сенокосу постао је учионица, а разменом мишљења долазе до идеја. Језичких препрека нема, јер сви говоре заједничким језиком - језиком архитектуре.

Резултат заједничког рада биће пројекти обнове старе школе у Сенокосу, односно пренамене објекта и уређење центра овог старопланинског села.

"То искуство које студент добијају је много значајно. Знање које стекну у пракси омогућиће им да у будуће самостално учествују у процесу изградње или реконструкције једног објекта. Такође је значајан рад у групи и истраживање културног наслеђа на терену", објашњава архитекта др Димитар Калојанов, главни асистент Универзитета у Софији.

"Ми их учимо ономе што се зове аутентичност у архитектури. Ако је ово било и старо је преко сто година, онда треба и да остане такво, нетакнуто, зарад будућих поколења" каже др Миомир Васов, професор Архитектонског факултета у Нишу.

Организатори сматрају да је Летња школе архитектуре један од начина да се пробуди свест код људи о значају очувања аутентичне народне архитектуре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво