Изградња одбрамбеног бедема на Црници

Средствима Европске уније, преко аустријске развојне агенције, у Параћину се гради одбрамбени бедем на кориту реке Црнице. Ток се регулише у дужини од десет и по километара како би се спречиле поплаве попут оних из 2014. године.



Да се не понове слике из 2014-те, у дворишту технолошке школе у Параћину у току су земљани радови који претходе подизању заштитног бетонског бедема. Одбрамбени зид биће дислоциран од корита што представља и додатну заштиту.

"Технолошка школа је једна од установа образовања која је највише претрпела штету у мајским поплавама 2014.године. Иначе, у својој историји три пута је плавила река Црница и надамо се да ће овим бедемом који се сада гради као одбрамбени систем, комплетно и за Параћин и нашу школу, имати и ту функцију, и да ћемо у наредном периоду имати мирну школску годину", каже Дејан Нешић, директор Технолошке школе у Параћину.

У близини некадашње фабрике штофа већ је постављен зид висине 80 центиметара. Општина је по споразуму са „Србијаводама" била задужена за решавање имовинских односа. Проблема је било због реституције појединих објеката у близини речног корита.

Координатор пројекта Владимир Јанковић каже: "Очигледно је да је потребно убрзати решавање питања враћања имовине да би се овако велики пројекти који су од значаја за град могли реализовати."

Радови на кориту Црнице почели су августа прошле године. На појединим деоницама измуљена је река, реконструисано и продубљено речно корито. Биће постављени и монтажни бедеми.

"Мобилна опрема се набавља у иностранству и она ће почети да стиже крајем овог месеца. Постоји различита висина мобилне опреме која ће бити постављена у укупној дужини од 400 метара, с тим што то неће бити на једној локацији него ћемо мобилном опремом затварати пре свега путне правце, саобраћајне или пешачке мостове", каже Владимир Јанковић, координатор пројекта.

Радови на кориту реке Црнице вредни су четири милиона евра, а план је да до средине наредне године Параћин буде заштићен и од непланираних великих вода.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво