Докле се стигло са градњом водосистема Селова

Изградња бране Селова почела је 1986. године као капитална инвестиција државе која је требало да обезбеди уредно снабдевање водом Топличког округа и Ниша. Исељена су три околна села са педесетак домаћинстава, а држава је извршила експропријацију земље. Брана још није завршена, а овде су остали да живе само они који су чекали последњи тренутак да се иселе.

Мила Николић данас у Селови чува овце и козе. Имање јој је, као и многим мештанима, одузела држава када је почела изградња бране.

"Лепо смо имањце имали. Није много, али лепо било, поред Топлице ту. Могли смо да наводњавамо, да користимо. Узето. Остали смо без ишта, и данас немамо ништа", каже Мила Николић.

Не чекајући да им куће и имања буду потопљени, многи су отишли. Они који су остали све више сумњају да ће дочекати завршетак бране.

Јовица Николић из Селове каже: "Док сам био млађи ја сам мислио да ће то да се настави, да ће да се експроприше ово. Видите ову кућицу, ту смо ми сви живели и рачунао сам да ће негде да нам дају нешто, да нас сместе негде да ћемо да наставимо поново да живимо на неком месту. Међутим, сад, верујте, изгубио сам веру у све то."

Изградња бране започела је пре више од 30 година. Према плану, требало је да снабдева водом Топлички округ и град Ниш. Нажалост, никада није приведена намени.

Радови на брани која је требало да реши проблем водоснабдевања овог краја Србије - настављени су пре две године, али се поново стало, јер је извођач отишао у стечај.

"Оно што нас чека то је да грађевинска дозвола пређе са ДП Селова које је у стечају на ЈП Србијаводе, да се припреми један инвестициони план и програм и да се заједно са министарством пољопривреде и министарством финансија наравно и са свим другим државним органима дефинише нови инвестициони програм и рок у коме би могли да се изведу радови", каже Горан Пузовић, директор ЈВП Србијаводе. 

За завршетак ове фазе биле би потребне две грађевинске сезоне и 20 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво