Како је агроном из Мачве постао тесар и пропутовао Русију

Агроном из Мачве Обрад Станић, пре 15 година, после стечаја задруге остао је без посла. Решио је да се преквалификује, постане тесар и почне да ради за грађевинске фирме у Русији. Прешао је на стотине хиљада километара, учествовао у градњи велелепних објеката, међу којима је и резиденција председника Путина.

"Уместо да живим од факултетске дипломе - као тесар постигао сам много више. Упознао сам руску душу, градове, традицију", каже агроном из Мачванске Митровице, Обрад Станић.

Учествовао је у градњи тржних центара, вишеспратница и импресивних објеката, специфично зиданих због сурове климе у тој земљи. Незаборавне утиске носи из Ростова на Дону, Хабаровска у Сибиру, посебно из јужног дела земље, током гадње Путинове виле окружене пољима дивљег кестена.

"Мирише као у рају, а површина је око 500 до 600 хектара. Ту има и платформа за хеликоптере, а има и асфалтни пут. Драго ми је било да учествујем", каже Обрад.

Као љубитељ историје и књижевности, Обрад је посетио знамените објекате и прочитао много руских књига. О познавању биљака да не говоримо. Неке је донео и у своје двориште: украсно растиње из Владивостока и чак девет винових лоза са Дона.

"Такву лозу само Тарас Буљба је имао, а имао сам и проблема. Држао сам је у купатилу седам дана у пешкиру и заливао да би се одржало", објашњава Обрад.

Овај необичан Мачванин није клонуо духом после губитка посла, кажу његови пријатељи. У коферу успомена чува слике са факултета , али је срећан што се пронашао у занату који је довео до савршенства.

"Мислим да је он сјајан пример свакоме дао и ја му честитам на томе. Ја сам одушевљен таквим људима. Волео бих да таквих Обрада има више у нашој земљи, нема везе где раде", каже Миомир Филиповић, Обрадов пријатељ.

Шездесетогодишњег Обрада Станића мештани памте и као врсног рониоца који радо помаже другима. Имђеу осталог, пре неколико година, постављао је телефонске каблове на дно реке Саве, на дубину од 12 метара и тако повезао Мачванску и Сремску Митровицу.

број коментара 0 пошаљи коментар