Обука за произвођаче меса и млека у пиротском крају

Иако је Министарство пољопривреде у јануару донело нови Правилник који малим прозвођачима хране омогућава лакшу регистрацију и пласман производа, у Пироту је до сада регистрована само једна радионица. Пошто су произвођачи меса и млека имали примедбе да је Правилник нејасан, Привредна комора је за све њих организовала дводневну обуку.

Породица Тошић из Крупца код Пирота чува 160 оваца и 8 крава. Власница фарме Марија, желела је да региструје производњу сира, али јој нова правила нису била јасна.

"Ипак су ту неки стручни термини и изрази које нисам могла да протумачим. Зато нам је ово данашње предавање значило јер смо могли људе који су писали закон да питамо директно да нам протумаче", каже Марија Тошић, из Крупца.

Пошто је пиротски крај познат по производни пеглане кобасице, нови Правилник треба да омогући и лакшу регистрацију ових радионица, које углавном раде на црно.

"Да можемо још већу количину пеглане да урадимо и да пласирамо на тржиште ван Србије", објашњава Предраг Станковић, угоститељ.

Министарство пољопривреде, Привредна комора Србије и град Пирот организовали су дводневну обуку за пољопривредне произвођаче сира и пеглане кобасице.

"Правилник дозвољава флексибилност у производњи. То значи да све оне просторије које су неопходне за рад и производњу хране могу да буду смањене и временски разграничене", каже Ненад Будисављевић, секретар Привредне коморе Србије.

"Пирот има добре производе који су препознатљиви и регистровани и ово је нешто што треба да доведе до тога да ти производи нађу лакши пут до купца и буду конкурентни", објашњава Александар Милићевић, директор Регионалне привредне коморе.

Два милиона динара, намењена субвенцијама, још су на градском рачуну. Иако је интересовање велико, до сада је у Пироту регистрована само једна радионица за производњу пеглане кобасице.

број коментара 0 пошаљи коментар