Гала концерт Дувачког оркестра ДВД у Кикинди

Оркестар Добровољног ватрогасног друштва из Кикинде, један од најстаријих оркестара у Војводини, обележиће 85 година постојања свечаним концертом, 16. септембра у Народном позоришту у Кикинди. На репертоару ће се наћи староградска, филмска и класична музика.

Иштван Карачоњи је дошао у оркестар Добровољног ватрогасног друштва из Кикинде 1953, а исте године имао je први наступ. Памти смотре оваквих оркестара, посебно успех у Опатији 1970. године.

Карачоњи се сећа да су инструменти на којима је почео били из двадесетих година прошлог века:

"На једном инструменту било је по пет-шест ученика, то сигурно памтим. Капелник тадашњи је дао распоред, од четири до пола пет ја, па од пола пет други."

Чланови се поносе чињеницом да су, уз проширени састав, формирали и камерни оркестар, који је постојао пре пола века, а остали су усамљени у Војводини када је о оваквим саставима реч.

"Овакви оркестри су заиста реткост", наглашава  Алберт Нађ, шеф оркестра, "у Кикинди не постоји више ниједан, као ни у покрајини. Ми смо ове године наступали у Извршном већу Војводине у Новом Саду, тада су били позвани сви оркестри за које се сматрало да постоје у Војводини ове врсте, од пет позваних оркестара одазвала се само Кикинда."

Да се мисли на будућност оркестра потврђују и млади чланови који долазе да свирају, међу њима је и Јожеф Месарош.

Концерт поводом јубилеја оркестар Добровољног ватрогасног друштва из Кикинде почеће "Морнаричким маршем", нумером коју су први пут извели њихови претходници пре 80 година, и од тада је увек на репертоару.

број коментара 0 пошаљи коментар