Сента: Летети у складу с природом

Време је било идеално за љубитеље топловаздушних балона и учеснике шестог државног првенства у балонарству, одржаном у Сенти. На првенству и Фестивалу топловаздушних балона учествовало је дванаест посада и летелица.

Потпуно је другачији поглед на предео када се нађете у балону него из других летелица, кажу љубитељи ове врсте спорта или хобија у зависности како ко посматра.

Балони разних боја ишарали су небо изнад Сенте, а сви који су желели да се и сами увере како то изгледа имали су прилику да уђу у корпу. 

"Ко год је летео нормално да је одушевљен неким малим брзинама,  панорамом која је стално око вас", каже Срђан Срдић, пилот балона. "Летети балоном - значи летети у складу са природом."

Да се може организовати овако захтевно такмичење и када клуб организатор није технички опремљен, потврђују ентузијасти из Сенте.

"Засад немамо балон, али радимо на томе, али имамо велике снове", истиче  Андраш Кошицки, организатор манифестације. "Ја сам, иначе, члан општинског већа задужен за туризам и имамо много креативних идеја не само за балоне него уопште, и радимо на томе са малом екипом. Ја верујем у то кад видим овакав успех, верујем да ћемо успети да то урадимо."

Уз домаће такмичаре, на овом првенству наступили су и гости из Мађарске, међу њима и Антал Хорват из Сегедина.

Балони су у Сенти летели на висини до 1.500 метара. Ово државно првенство и фестивал топловаздушних балона окупио је 12 посада и летелица. Манифестација је део програма обележавања Дана Сенте, која слави 800 година постојања.

Балонарство је, иначе, један од скупљих спортова, захтева високе мере безбедности, а све чешће се користи за туристичка разгледања.

број коментара 0 пошаљи коментар