Инспектори раде у три смене

Инспекторат за рад је у 2018. години појачао инспекцијски надзор у свим областима. Инспектори рада из једног града одлазили су и у друга места, а појачане редовне и ванредне контроле, наставиће се и од краја ове године

Инспектори рада, већ месецима раде у три смене. У јеку грађевинске сезоне, највише се контролишу градилишта.

"Све је у реду", каже наш саговорник. "Од првог дана смо пријављени. Као што видите носимо заштитну опрему, све је по пропису, исплата је редовна."

"Пријављени смо, ево отприлике два месеца како радимо ту, нема никаквих проблема за сада."

Све се редовно измирује, кажу - држави порез, доприноси, све се то редовно измирује, али посла нема посла.

Викендом инспекција рада обавља контроле у сарадњи са полицијом и тада се највише контролишу угоститељски објекти.

"Тако да смо, конкретно ми у Пироту у овој години пронашли 156 лица, која немају закључене уговоре о раду и нису пријављени на обавезно социјално осигурање. Након нашег надзора 146 лица је засновало радни однос и пријављени су на обавезно социјално осигурање", објашњава Александар Поповић, шеф Инспекције рада Пиротског округа. "Оно што је такође битан податак је да смо ми након нашег надзора поднели 97 прекршајних пријава."

Ове године, Инспекторат за рад је увео систем ротације инспектора, тако да се инспектори из једног округа, шаљу у друге округе, што је - према подацима ресорног министарства - дало изузетно добре резултате.

Појачане редовне и ванредне контроле, наставиће се и од краја ове године, јер је приоритет спречавање рада на црно и боља безбедност и заштита на раду.

број коментара 0 пошаљи коментар