Зашто се сели шабачки Вашар

Уместо на Михајловцу, где је организован више од једног века, шабачки вашар се ове године сели на нову локацију. Док се на друштвеним мрежама воде полемике, у надлежним службама кажу да ће традиционални панађур, опеван у песмама, од сада бити већи и безбеднији.

Вашар у Шапцу први пут се помиње у 14. веку, а само прошле године, посетило га је више од 220.000 људи. И поред посипања шљунком, због ниског терена, киша му никада није била добар савезник.

Ненад Јосић, закупац простора, каже да поздравља идеју о пресељењу Вашара на другу локацију и модернизацији, али је и забринут јер не зна да ли ће за кратко време моћи да се обезбеде сви услови за рад.

"Нешто ме веже за овај Михајловац", каже Живадин Милићевић. "Међутим, све иде напред па тако и ова организација Вашара, и сад не могу да замерим организаторима и Граду, што покушавају да побољшају."

Док неки Шапчани кажу да је Михајловац део традиције шабачког Вашара, други тврде да је простор на којем је некада била касарна, бољи и лепши.

Шабачки вашар, ове године, званично ће трајати од 14. до 23. септембра. Нови простор ће инфраструктурно бити боље опремљен, кажу надлежни. Сваки закупац имаће воду, струју и канализациону мрежу. Простор на Михајловцу, резервисан је за паркинг.

"Граниче се, раздваја их пут, овај простор је површине 10 хектара, као и површина претходне локације, простор није изложен подземним водама, нема задржавања надземних вода у случају кише, јер за сваки вашар, нажалост, падне киша у том периоду. Овде је велика бетонска површина", објашњава Снежана Ђокић, директорка ЈКП "Стари град".

На састанку у Градској кући демантовани су наводи из појединих медија да на простору старе касарне постоји опасност од бомби и зрачења. Наглашено је да је нова локација безбеднија јер између осталог, омогућава и лакше кретање возила и надлежних служби.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 10. сеп 2018, 17:35) - anonymous Lala [нерегистровани]

Malo nejasno

Ocemoli u Šabac na vašar il nećemo ?