Нови смер у панчевачкој Техничкој школи

У панчевачку Техничку школу "23. мај" уписана је прва генерација ђака у Србији која образује техничаре за прераду нафте и гаса. У опремању савремене учионице и лабораторије помогла је Нафтна индустрија Србије.

Техничка школа "23. мај" добила је нову модерну еколошку лабораторију и "паметну" учионицу у чије опремање је компанија НИС уложила 3,2 милиона динара.

Нови ђаци, будући техничари за прераду нафте и гаса имају мотив да успешно заврше средњу школу, јер најбоље чека и сигурно радно место у панчевачкој Рафинерији.

"Имам лепу шансу за даљи рад и запошљавање", каже Александра Вилимоновић. "Стичем ново искуство у хемији и новој лабораторији."

Добри су услови за рад и учење, а добри су и професори, додају њени другови.

Приликом уписа за нови образовни профил у школи, пријавило се шездесет шесторо младих Панчеваца, а места је било за њих тридесеторо.

"То довољно говори да када се образовање и просвета повежу и када образовање има смисла и кад родитељи и деца знају шта им се нуди после школовања не изостају ни добри резултати", истиче Наташа Зечевић, директорка Техничке школе "23. мај".

У Рафинерији нафте у Панчеву у току је изградња новог постројења за дубоку прераду и неки од ђака, када заврше школу, ту ће добити и сталан посао.

"За тај нови погон потребни су нам нови млади стручњаци", каже Владимир Гагић, директор погона "Прерада" у Рафинерији нафте Панчево. "Улагањем у ову школу и отварањем новог смера ми добијамо спремне младе стручне људе који ће себрзо укључити код нас у самостални рад."

Пример Техничке школе и Рафинерије нафте требало би и други да следе, јер ће се само повезивањем и добром сарадњом привреде и школства смањити велики број непотребних занимања, а добиће се стручни људи који су неопходни на тржишту рада.

 

број коментара 1 пошаљи коментар
(понедељак, 10. сеп 2018, 18:54)
Bivši đak [нерегистровани]

Bilo pre 30 godina

Neverovatno. Taj smer je ukinut sredinom devedesetih. Sad ga ponovo otvaraju, kao da su struju izmislili.