Мали број спорних случајева експропријације за угљенокоп "Радљево"

У Рударском басену Колубара планирају да наредних година отворе нови угљенокоп "Радљево" у близини Уба. За три и по године експроприсано је 315 хектара, а новчана накнада је у већини случајева одређена споразумом "Колубаре" и власника имања. Ипак, у неколико случајева, накнаду ће морати да одреди надлежни суд у ванпарничном поступку.

Момчило Алексић из Радљева један је од највећих воћара у Тамнави - шљиве, јабуке, орахе узгаја на три и по хектара, а јагоде на једном хектару. Његово домаћинство и посед највећи су на подручју будућег копа "Радљево" Рударског басена Колубара.

Решење за експропријацију добио је у марту прошле године, али није био задовољан проценом вредности имања, коју је урадио Градски завод за вештачење Београд. Због тога се одређивањем накнаде већ пола године, на Алексићев захтев, бави Основни суд у Убу.

"Има много испуштених ставки, остало је на грађевинским објектима где је само плаћен материјал без набавке и рада и ту је стављена примедба, али морало је преко суда да иде", каже Алексић. "Имали смо неких пет заказаних суђења. Чим су извршили експропријацију, превели су на њих земљу. Експроприсао си, узео земљу, плати земљу!"

На будућем копу "Радљево" експропријација је почела пре три и по године и до сада је за 270 предмета новчана накнада одређена споразумом. Само седам предмета решава се пред надлежним судом.

"Нама је тај налаз од суда достављен 7. августа, и налаз вештака грађевинске струке и налаз вештака пољопривредне струке. Тренутно смо у фази поступка провере", истиче Миле Јеремић, директор Корпоративних послова Рударског басена Колубара. "С обзиром на то да се ради о великим пословима експропријације, имамо своје вештаке који су дужни да сваки налаз који уради било који други вештак контролишу. Сама разлика од процене која је урађена у поступку споразумног одређивања накнаде од ове процене Суда, је само два милиона и нешто више. То је само 7 процената укупне вредности."

Вештачење Алексићевог поседа веома је сложено јер, према најгрубљој процени, према Закону о еспропријацији вреди око пола милиона евра.

По искуству надлежних у Колубари рочишта за хитне предмете експропријације судови заказују на седам месеци. То је и један од разлога што се још не зна када ће почети екплоатација угља на новом копу "Радљево".

број коментара 0 Пошаљи коментар