Традиција и уметност у Злакуси

Дани европске баштине, манифестација која сваког септембра промовише културно наслеђе педесетак европских земаља у којима се одржава, ужички Народни музеј обележава изложбом "Традиција и уметност у Злакуси" и програмом "Дигитална форма у служби баштине".

"Културно наслеђе и уметност дељења", теме су овогодишњих Дана европске баштине који промовишу упознавање и разумевање културног наслеђа као заједничког ресурса европског простора, у Јокановића кући представљеног кроз грнчарство, традиционални, архаични занат, пре две деценије обновљен кроз Међународну колонију уметничке керамике у Злакуси.

Софија Бунарџић, ауторка изложбе каже: "Предмети који су изложени делују као да су нађене ископине, а у суштини су прављени пре 23 године, неки су од ове године. Просто да покажемо и разлику и шта се дели, с једне стране занат на уметност и традицију, с друге стране повезаност ове приче јер без старог заната не би ништа било занимљиво."

"Ту имамо једну врсту дељења у смислу да се поштује методологија рада стара, архаична, древна, а опет са друге стране долазе људи са разних страна света и носе својим кућама управо ту технику", истиче Невена Пантић, аутор изложбе.

Најмасовнија европска манифестација која промовише културно наслеђе, у Ужицу ће бити обележени и кроз видео записе, дигиталне фотографије, личне доживљаје и осећај припадности заједничком простору и богатој, европској породици.

број коментара 0 пошаљи коментар