Елемир: Проблеми са хипотеком

Драгану Ковачевићу из Елемира банка не дозвољава да хипотеку за кредит пренесе са једног објекта на други, због чега се и обратио нашем дописништву у Зрењанину. Он сматра да банка не жели да му изађе у сусрет јер је поднео тужбу због кредита у швајцарским францима. Еуробанка то демантује.

Драган Ковачевић је као хипотеку за кредит дао своју кућу у селу и кућу пријатеља у Зрењанину. Сада жели да скине хипотеку са куће у Зрењанину, али му банка то не омогућава скоро две године, иако као нови залог нуди други објекат - стан у Зрењанину.

"Ја сам испунио све услове, значи да се и са ове друге куће скине хипотека, јер сам тих 2.400 евра које су ми наводно говорили да сам дужан, исплатио за 23 месеца, колико сам плаћао кредит. Давао сам и ону кућу под хипотеку заједно са станом да бих испунио прве услове", каже Ковачевић. "Сад сам испунио и други услов  - да само стан иде под хипотеку."

Банка у саопштењу наводи да понуђени стан за замену хипотеке нема довољну вредност, а кућа нема исправну грађевинску дозволу. 

Дејан Гавриловић, председник Удружења потрошача "Ефектива" каже да је комуникација банке и клијента често усмена, што отежава утврђивање тачног стања:

"Банка нема законску обавезу да прихвати замену хипотеке, то је само, да кажемо, добра воља банке. У принципу када се улази у такав поступак банка би свакако требало писаним путем да обавести клијента, дакле да ли је то прихватила или није прихватила."

У Народној банци Србије наводе да нема законских препрека да се замени хипотека, под условом да је непокретност пуноважна и уписана у земљишне књиге. Ако корисник кредита сматра да је оштећен може упутити приговор банци. Ако не добије одговор за 15 дана може поднети притужбу Народној банци Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво