Асфалтирање улица у Општини Житорађа

У Житорађи се овог лета асфалтирају улице и сеоски путеви у осам месних заједница.То ће у великој мери олакшати живот мештанима и пласман пољопривредних производа на тржиште - што произвођачима обезбеђује извеснију будућност у тој општини.

Извор је једна од осам сеоских месних заједница у којима су блатњави сокаци постали прошлост.

"Асфалт стиже, приближава нас 21. веку", каже Владица Здравковић, из тог села. "Ми до сада нисмо имали асфалт, нисмо имали сређену инфраструктуру, грцали смо у проблемима", додаје он.

Анђела Митровић, из Извора каже да одавно чека асфалт: "Овде сам осам година и баш би нам значио доста, брже би стизали до града, до свега".

Нови путеви пролазе поред парцела, где се у пластеницима и на отвореном, годишње произведе на хиљаде тона поврћа. Утолико је њихов значај већи за произвођаче и купце.

"Имали смо велике проблеме што се тиче превоза. Село Извор располаже са 300-400 пластеника, активне производње", каже мештанин Марко Здравковић.

Генерације житеља овог краја везане су за земљу. И млади своју будућност виде овде.
Марко Здравковић каже да је село Извор, најмање село у општини Житорађа, а има највише деце: "Сад је у први разред уписано негде 15-16, прошла генерација 20, следеће године се очекује од 14-15".

У Житорађи, једној од најсиромашнијих општина у Србији, кажу да је ово једно од највећих улагања у путну инфраструктуру и да се њиме стварају услови за економски развој.

"Све је лакше када имају асфалтиране улице", каже Иван Станојевић, председник општине Житорађа. Додаје: "То су наши вредни људи, који производе бостан, воћарство је такође заступљено. Вредност пројекта је 90 милиона динара, 50% финансира министарство привреде, 50% општина Житорађа".

На подручју општине Житорађа ове године биће асфалтирано укупно 13 километара локалних путева.

број коментара 0 пошаљи коментар