Нерадовац код Врања: индустрија кламерица

Своје место на тржишту траже велике, али и мање производне компаније. Заједничка им је упорност, борба за квалитет и тржиште. Српска индустрија кламерица из Нерадовца код Врања има обезбеђено тржиште, изградњом нове хале дуплираће производњу.

Пољопривредно и индустријско село. У самом Нерадовцу производни погони, близу је индустријска зона, Коридор 10. Стефан Марковић запослио се у Српској индустрији кламерица пре годину дана, након завршене средње машинске школе, Миле Алексић је у фабрици од оснивања.

"Од 93. године сам овде", каже Миле Алексић. "Овде сам на паковању кламерице и свим пословима које фабрика захтева".
На питање да ли су то тешки послови, одговара: "Онако, има и тежак и лак."

Почели су као Симпово зависно предузеће, са осморо запослених. Сада њих двадесетосморо испоручи 40 тона кламерица месечно.

"Производња почиње од премотавања, у овом делу ради трака, овде добијамо готове производе", каже Славољуб Љубић, шеф производње.

А готови производи одлазе, кажу, као из пекаре. Не могу да одговоре захтевима великих купаца, па граде нови производни погон, на 1300 квадрата. Стиже и нова линија, из Италије.

"Машина која нам долази у фебруару месецу која ће решити уско грло у производњи, она ће се исплатити у року од три године, да паковање кламерица буде аутоматски, тако да ћемо бити у могућности да смањимо цену и будемо конкурентни на тржишту", каже Бранислав Станковић, директор СИК-а.

Конкурентност и праћење тржишта и иновација, сарадња са партнерима, то су полазишта. Извозе у Македонију, Албанију, Босну и Херцеговину, Бугарску и Грчку, 80 одсто производње купује индустрија намештаја.

број коментара 0 пошаљи коментар