Овчарско-кабларска клисура - најлепши поглед у Србији

Овчарско-кабларска клисура, област изузетне природне лепоте, налази се недалеко од Чачка. Обилује природним реткостима, а због значајне културно-историјске вредности и 11 средњовековних манастира, зову је и Мала српска Света гора.

Кажу да се лепоте Овчарско-кабларске клисуре најлепше могу видети са воде. Природа је била несебична, па је над Западном Моравом уобличила упечатљиве планинске масиве који је красе. Док су на левој обали стрме литице Каблара, на десној су блаже, шумовите падине Овчара.

Клисура је дуга 16 километара, а река кроз њу вијуга и ствара нестварне призоре. На местима где Морава успорава свој ток формирала је јединствене, уклештене меандре.

"Поглед на те меандре са врха Каблара кажу и да је најлепши поглед у Србији, па је то још једна од атрактивности Овчарско-кабларске клисуре", истиче Горан Николић из Туристичке организације Чачка. "Ту је такође богат, изузетно разноврстан биљни и животињски свет. Разнолика станишта условљавају то да имамо и велику бројност врста.''

У Овчарско-кабларској клисури доста је атрактивних локација за љубитеље природе, спорта и рекреације. Походе је планинари, алпинисти, уз реку уживају пецароши.

У чудесне лепоте Бањског потока уверили су се многи, обележеним рутама својим двоточкашима бициклисти могу крстарити планинским стазама. Из Туристичке организације Чачка истичу да је ова година изузетна по посећености, као и да се значајна средства улажу за још богатију туристичку понуду.

"Влада Републике Србије и Град Чачак су заједничким пројектом издвојили 120 милиона динара за изградњу приступне саобраћајнице ка врху Каблара, наше најатрактивније туристичке дестинације", рекао је Војин Јаковљевић, директор ТО Чачак. "Такође, Туристичка организација Града Чачка  уложила је значајна средства за изградњу Туристичког информативног центра и Сувенирнице, а у плану је изградња Музеја природе.''

Препуна драгуља, Овчарско-кабларска клисура плени лепотом погледа са реке и с врха планина. И остаје у срцу посетилаца жељних да јој се поново врате.

 

број коментара 0 пошаљи коментар