Брацо Азарић - сликар банатске равнице

Сликар Брацо Азарић из Нових Козараца деценијама утиче на културну сцену свог краја. У кикиндском Народном музеју отворена је његова самостална изложба.

 

Брацо Азарић слика дуже од четири деценије, а изложба у кикиндском Народном музеју отворена је тридесет година након његовог првог излагања у овој установи:

"Излажем у једном експресионистичком стилу. Имамо слика класичних, пејзажи, мртве природе, актови, обухваћен је цео један период сликарства тридесетак година."

По речима ликовних критичара Азарић не приказује утиске које свет на њега оставља, већ је он тај који себе у тај свет утискује. Његови потези су конкретни, на моменте наизглед груби и сирови, али је његов крајњи израз суптилан и меланхоличан, без патетике.

"Он је до свог експресионизма дошао сопственим путем, сопственим изразом", каже Владо Добријевић, ликовни критичар. "Слика сеоске мотиве. Он је може се рећи сликар песник банатске равнице. Он слика људе великих руку, жене широких бокова, он је сликар тла равнице и сликар линије где се спаја човек са земљом, а не помера се ни горе ни доле."

Азарић је један од оснивача КУД "Ливац" и традиционалне градске смотре ликовних аматера Кикинде. Учесник је бројних самосталних и колективних изложби и колонија у земљи и иностранству.

На иницијативу Браце Азарића у Новим Козарцима основана је "Галерија Здравко Мандић".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара