Брацо Азарић - сликар банатске равнице

Сликар Брацо Азарић из Нових Козараца деценијама утиче на културну сцену свог краја. У кикиндском Народном музеју отворена је његова самостална изложба.

 

Брацо Азарић слика дуже од четири деценије, а изложба у кикиндском Народном музеју отворена је тридесет година након његовог првог излагања у овој установи:

"Излажем у једном експресионистичком стилу. Имамо слика класичних, пејзажи, мртве природе, актови, обухваћен је цео један период сликарства тридесетак година."

По речима ликовних критичара Азарић не приказује утиске које свет на њега оставља, већ је он тај који себе у тај свет утискује. Његови потези су конкретни, на моменте наизглед груби и сирови, али је његов крајњи израз суптилан и меланхоличан, без патетике.

"Он је до свог експресионизма дошао сопственим путем, сопственим изразом", каже Владо Добријевић, ликовни критичар. "Слика сеоске мотиве. Он је може се рећи сликар песник банатске равнице. Он слика људе великих руку, жене широких бокова, он је сликар тла равнице и сликар линије где се спаја човек са земљом, а не помера се ни горе ни доле."

Азарић је један од оснивача КУД "Ливац" и традиционалне градске смотре ликовних аматера Кикинде. Учесник је бројних самосталних и колективних изложби и колонија у земљи и иностранству.

На иницијативу Браце Азарића у Новим Козарцима основана је "Галерија Здравко Мандић".

број коментара 0 пошаљи коментар