Модернизација Рафинерије нафте у Панчеву

У Рафинерији нафте Панчево пре једанаест месеци почела је изградња еколошког постројења "Дубока прерада нафте" које ће омогућити производњу мазута без сумпора. Уложено је 300 милиона евра, а градилиште су обишли представници извођача радова и Гаспромњефта.

Изградња постројења "Дубока прерада нафте" представља најважнији пројекат друге фазе модернизације Рафинерије у Панчеву, јер ће допринети висококвалитетној производњи бензина и дизела, као и почетку производње кокса који се тренутно увози.

На овај начин престаће производња мазута са високим садржајем сумпора, што ће допринети  бољој заштити животне средине:

"Читаво ово подручје на којем се одвијају радови величине је два фудбалска игралишта. Поред 700 радника који се сваког дана овде налазе имамо и озбиљну тешку опрему као што су специјалне дизалице, велике камионе и морамо све то веома добро и прецизно да испланирамо и то до најмањих детаља да не би било неких пробелма", каже Оливије Буазар, директорка пројекта "Дубока прерада".

Модернизацијом и инвестирањем у Рафинерији нафте у Панчеву желе да створе фабрику са најмодернијом производњом која ће потрошачима понудити најквалитетнији бензин и дизел у којима је тешка фракција у нафти сведена на минимум.

"Оно што је значајно за Рафинерију нафте Панчево, овим пројектом повећавамо и производњу евро дизела преко 38 одсто. Ми сад прерађујемо мало изнад 3 милиона тона сирове нафте годишње, а стартом новог погона повећаћемо прераду до 4 милиона тона", наводи Владимир Гагић, директор блока "Прерада" у РНП.

Ова два реактора у којима ће се вршити процес коксовања висока су по 30 метара и тешка преко 200 тона и за градитеље су представљали велики изазов.

Капацитет новог постројења биће две хиљаде тона нафтних деривата на дан, а планиран завршетак свих радова је трећи квартал 2019. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво