Ваљевци не знају да постоји бесплатна правна помоћ

Бесплатна правна помоћ још није законом регулисана, али у Ваљеву функционише бар три деценије на основу градске одлуке. Последњих година у порасту је број грађана који се обраћају тој служби.

Бесплатну правну помоћ последње две године у Ваљеву је користило безмало хиљаду и по људи.

Један од разлога за пораст броја корисника те услуге су економске прилике, тачније неприлике.

Ипак, бројни Ваљевци не знају да на другом спрату Градске управе постоји Служба бесплатне правне помоћи.

Уз правне савете, корисници бесплатне правне помоћи у Ваљеву могу добити и поднеске, које разматрају и решавају локалне или државне установе.

"Могу рећи да их углавном лош материјални положај, економска ситуација, да ли њих и њихове породице једноставно тера на то да дођу овде, јер су адвокатске услуге за данашње прилике су прилично скупе. Најчешће овде обављам посао са људима из категорије, који су из категорије људи који су корисници новчане социјалне помоћи или они који претендују да то буду", каже Предараг Милојковић, шеф Службе бесплатне правне помоћи у Ваљеву.

Грађани немају обавезу да познају законску регулативу. Правници се, пак, држе гесла: Незнање не оправдава.

Организације које се залажу за отворено цивилно друштво и заштиту људских права и слобода сматрају да грађани треба да буду активнији у тражењу информација, а институције отвореније за њих.

"Жалосно је да грађани можда сад први пут чују од вас да 30 година постоји Служба правне помоћи. То није проблем грађана што они не знају. То је проблем ове зграде поред које стојимо и људи који раде у њој. Не оног човека који обавља тај посао него оних који управљају том зградом и утичу на наше животе", наводи Александар Милијашевић из Удужења "Дијалог" Ваљево.

У суседним варошима - Осечини, Мионици, Љигу и Убу - не постоје службе бесплатне правне помоћи.

Тако је за житеље читавог Колубарског округа она на располагању у Ваљеву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво