Антикорупцијски планови - обавеза локалних самоуправа

У Краљеву се одржава скуп представника локалних самоуправа из пет округа и цивилног сектора. Разговара се о превенцији и борби против корупције на локалном нивоу.

Најбитнија обавеза је доношење и спровођење локалног антикорупцијскг плана којима се прописују конкретне мере за превенцију и борбу против корупције.

Међу тринаест градова и општина чији су представници присуствовали скупу у Краљеву, има и оних који ту обавезу нису испунили.

Град Крушевац је донео Локални антикорупцијски план, а ускоро ће изабрати и чланове тела за праћење спровођења плана.

Маја Цуцкић, секретарка Скупштине града Крушевца каже: "Сви који су заинтересовани да учествују у борби против корупције у својој средини биће јавно позвани да се на тај конкурс јаве и наравно комисија, стручна и независна, изабраће оне за које сматрају да ће се најбоље бавити тим послом и предаје листу Скупштини, а Скупштина бира чланове тог радног тела, односно Савета."

Управо од тог избора, зависиће да ли ће локални планови остати мртво слово на прапиру.

Чланови тела који ће пратити колико се план спроводи у пракси морају бити независни од локалне самоуправе и њених челника, а градови и општине би требало да у тај процес укључе и цивилно друштво.

Кључно је и да грађани верују да је локална самоуправа спремна да се бори против корупције, а Немања Ненадић из организације "Транспарентност Србија" дао је предлог како да стекну поверење.

"Већа транспарентност у раду, објављивање што више информација. Ево, за почетак постоје добри примери из Србије. Постоје оштине где се буџетски расходи објављују на дневном нивоу, где сви могу да виде на шта се троши новац. То је основа за стварање поверења и стварање бољег система контроле. Треба свакако стимулисати сарадњу између општина и невладиних организација."

Саветовање је организовано у оквиру пројекта који финансира Европска унија и који треба да ојача домаће механизме за превенцију и борбу против корупције.

Усвајање и примена локалних антикорупцијских планова је и обавеза Србије у преговорима о приступању Унији.

Вођа пројекта "Превенција и борба против корупције" Роман Прах каже да наша земља то не би требало да посматра само као обавезу: 

"То је и њој потребно, да интегритет појединаца и интегритет институција које нуде услуге својим грађанима буду на високом нивоу."

До сада је нешто више од половине локалних самоуправа донело локалне антикорупцијске планове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво