Нове чињенице о историји Шапца

Како су хроничари забележили, изградња шабачке Тврђаве почела је 1470. године. После дугогодишњег истраживања, Драгољуб, Светланка и Ивана Милутиновић, објавили су књигу у којој тврде да је град основан неколико векова раније.

Више од три и по деценије склапали су коцкице. Знање, искуство, досадашња истраживања, заборављене карте, старе гравире и цртеже, комбиновали су са савременом технологијом и мишљењима стручњака из разних области.

"Дошли смо до закључка да је практично први град, најстарији град на овом подручју настао у 10. веку. Постојала је недоумица и непознаница где се налазио утврђени град "Мачва" или "Мачов". То је била престоница српског краља Драгутина, и краљевства Србије кроз цео 14. и 15. век. У 15. веку се уместо топонима Мачве појављује Заслон", објашњава историчарка Светланка Милутиновић.

На обали реке Саве, додиривала су се царства и водиле важне битке. На основу докумената и чињеница, на које досадашњи хроничари нису обраћали пажњу, јер су реч "Колубара" везивали за реку код Обреновца и Ваљева, а не за змије око острва, прва тврђава налазила се 2 километра низводно од постојеће, на простору од стотинак хектара, где је касније изграђена ХИ "Зорка".

Драгољуб Паја Милутиновић, дипломирани архитекта наводи: "Овај простор на коме се налазимо, ни по једном параметру није могао да задовољи, захтеве града који је у неком тренутку имао, рецимо 30.000 људи, захтеве града кога би градило 20.000 људи, захтеве града у који би у залеђе, у канал ушао велики краљевски брод, Матије Корвина, града кога би са 30.000 људи нападао Сулејман Величанствени".

Шабачки велики град чијим се освајањем мењала карта Европе, срушен је 1739. после Београдског мировног уговора.

Тврђаву која и данас чува савску обалу, Турци су изградили неколико година касније.

број коментара 0 пошаљи коментар