Виминацијум фест - митови стари и нови

У Пожаревцу је почео позоришни фестивал посвећен митовима и легендама од античког до модерног доба. "Виминацијум фест" је четврти позоришни фестивал који се одржава у Пожаревцу.

За разлику од претходних позоришних фестивала који су посвећени глумцу, "Виминацијум фест - митови стари и нови" дефинишу теме.

"И треба мало да се подсетимо прапочетака позоришта, да се подсетимо на ту дивну литературу, која је заправо и уздигла драмску уметност у висине уметности уопште", наглашава селектор Фестивала Михајло Несторовић.

Фестивал је отворила представа "Ричард Трећи", позоришта "Гавела" из Загреба. У Шекспировој ванвременској драми, обогаћеној сјајним визуелним ефектима, бриљирао је Озрен Грабарић, у насловној улози.

"Колико је Шекспир заправо сјајно говорио не само о свом времену, него и о нашем времену и како мало се тога променило заправо", каже Озрен Грабарић, глумац загребачког позоришта "Гавела".  "Ствари које су нас мучиле су заправо исте, и ту се повезујемо са Шекспиром, што мислим да је на неки начин добро."

"Виминацијум фест" замишљен је као амбијентални театар, али због лошег времена уместу у Амфитеатру археолошког парка Виминацијум, све представе биће одигране на великој сцени пожаревачког Центра за културу.

Разлог су технички услови, каже Драги Ивић, директор Центра за културу Пожаревац:

"Да је ово јули, ми бисмо гарантовали, да је много стабилније време, али једноставно не смемо да се играмо прескупом опремом. Довољно је да тамо падне киша и да два дана не може ништа да се осуши."

После Загрепчана наступиће и позоришта из Сарајева, Београда, Новог Сада и Бањалуке. Најбољој представи припашће награда "Виминацијум максимус" а најбољем глумцу статуета "Златна фибула".

број коментара 0 пошаљи коментар